Ga naar content
Van de Velde Packaging Dozenhal Cijfer: 8.8
291 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Soorten karton: golfkarton en massief karton

golfkarton

Golfkarton: praktisch, licht van gewicht en duurzaam

Karton is een veelzijdig en veelgebruikt materiaal dat in verschillende vormen diktes komt. De twee meest voorkomende soorten karton zijn golfkarton en massief karton. Golfkarton is praktisch, voordelig en duurzaam waardoor het voor vele toepassingen gebruikt wordt. Het biedt optimale bescherming. Golfkarton is ook licht van gewicht, wat transportkosten scheelt. Wij zetten de twee soorten karton uiteen. 

Golfkarton

Golfkarton is de bekendste vorm van karton en is samengesteld uit één of meer lagen gegolfd papier, in combinatie met een of meer lagen vlak papier. De benoemde structuur biedt uitstekende sterkte en duurzaamheid terwijl het materiaal relatief licht blijft.  De sterkte van het karton hangt af van het golfprofiel en de gebruikte papiersoorten. Er zijn verschillende typen golfkarton, die verschillen in onder meer veerkracht, sterkte, stootvastheid en bedrukbaarheid. Golfkarton kan enkel gelaagd, dubbel gelaagd of zelfs driedubbel gelaagd zijn.  

Enkelvoudig
Enkelvoudig golfkarton is het basistype en bestaat uit één laag golfpapier ('de golf' of 'fluting') tussen twee lagen vlak papier ('de liners'). Enkelvoudig golfkarton is licht en biedt een redelijke bescherming tegen schokken en stoten. Het is een gemeenschappelijke keuze voor de meeste verpakkingsdoeleinden en biedt een goede balans tussen kracht en kosten. 

Dubbel
Dubbel golfkarton heeft twee lagen golfpapier, gescheiden door een laag vlak papier en geflankeerd aan beide kanten door een andere laag vlak papier. Dit levert een sterker en stijver product op, dat vaak wordt gebruikt voor zwaardere objecten of voor verpakkingen die extra bescherming nodig hebben.

Drielaags
Drielaags golfkarton is vergelijkbaar met dubbel golfkarton, maar met een extra laag golfpapier en een extra vlakke laag papier. Dit resulteert in een zeer sterk en stijf product dat geschikt is voor zeer zware items, industriële toepassingen en producten die lange afstanden moeten afleggen. 

Massief karton

Massief karton bestaat uit drie tot zes lagen papier en is, zoals de naam al aangeeft, een dichte, zware kartonsoort. Massief karton bestaat uit drie tot zes lagen papier. Aan de bovenkant en de onderkant kan een vochtwerende laag wit of bruin papier worden geplakt. Massief karton weegt tussen 500 en 1200 g/m². Massief karton zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit, met name bij palletvervoer. Dit type karton wordt vaak gebruikt voor producten die een sterkere verpakking of een meer verfijnde uitstraling vereisen, zoals in de cosmetica- en luxegoederenindustrie. Het is ook populair voor het maken van harde boekomslagen, puzzels en spelborden. Massief karton biedt een glad oppervlak dat ideaal is voor afdrukken en afwerkingen, wat bijdraagt aan de esthetische aantrekkelijkheid van het eindproduct. 

Welk type karton heb ik nodig?

Het ene golfkarton is dus het andere niet. Maar golfkarton is een low-interest-product. We weten er weinig van af en we betalen er het liefst zo min mogelijk voor. Toch is het verstandig niet zomaar te kiezen voor het goedkoopste karton. Goedkoop kan duurkoop zijn! 

Waar heeft u de doos voor nodig?

De vraag is altijd: waar heeft u de doos voor nodig? Is de doos slechts bedoeld ter bescherming van het product? Hoe gaat u de verpakking verzenden: als enkel poststuk óf gestapeld op pallets? Dat maakt nogal wat uit. Dozen die worden vervoerd op pallets moeten namelijk ook het gewicht van de bovenliggende dozen kunnen dragen. Stel dat er een product van 5 kilo in een doos gaat en dat deze dozen tien-hoog worden gestapeld. Dan moet de onderste doos 45 kilo (!) kunnen dragen.

Hoelang duurt het transport?

Belangrijk is ook de vraag hoe lang het transport duurt. Gaat het om een ritje binnen Nederland óf om een drie dagen durend transport naar het buitenland? Dat laatste vraagt beslist om een doos die tegen een extra stootje kan. En het vraagt ook om meer maatregelen dan alleen een stevige doos. Zoals massieve platen, kartonprofielen op de hoeken van de pallets die de boel bij elkaar houden en plasticfolie daaromheen.

Advies over de juiste doos en bijkomend verpakkingsmateriaal

De Dozenhal adviseert over de juiste doos. Inclusief bijkomende verpakkingsmaterialen, zoals massieve kartonnen platen (voor het stapelen van producten op een pallet), kartonprofielen en plasticfolie.

Delen