Ga naar content
Dozenhal B.V. Cijfer: 8,8
280 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Golfkarton kopen? Zo wordt het gemaakt

Wat is golfkarton?

Golfkarton bestaat uit verschillende papierlagen: gegolfd papier (fluting) en gladde dekbanen (liner). Door deze samenstelling ontstaat een sterke constructie. De precieze sterkte van golfkarton hangt af van het golfprofiel en de gebruikte papiersoorten. Golfkarton is sterk en stootwerend. Reden waarom golfkarton de meest gebruikte kartonsoort is voor dozen en verpakkingen. Golfkarton wordt in Nederland geproduceerd sinds 1902. André de Wijs in Kampen was daarmee de eerste in Nederland.
Lees meer over de verschillen tussen golfkarton en massief karton.
 

Verschillende soorten golfkarton

Er zijn vele soorten golfkarton: van A-golf tot N-Golf. En van enkelzijdig golfkarton (bestaande uit één dekbaan en één golfbaan) tot driedubbelgolfkarton (met drie golfbanen en vier vlakke lagen). De verschillen zitten ‘m onder meer in de toegepaste golfprofielen. Sommige kartonsoorten hebben een zigzagprofiel. Het meeste golfkarton heeft een sinusvorm: een V-vorm met afgeronde toppen. Het golfkarton varieert in onder meer stevigheid, stootvastheid, stugheid en stapelweerstand. Voor elk gebruik is er een geschikte kartonsoort.
 

De golfkartonmachine

Golfkarton wordt gemaakt op een speciaal daarvoor ontwikkelde golfkartonmachine. In deze machine wordt het golfpapier onder grote druk gegolfd, tussen twee riffelwalsen. Dit gebeurt met gebruikmaking van warmte en vocht, zodat de golf in de juiste vorm blijft. Op de toppen van de golven wordt lijm aangebracht. Daarna wordt het vlakke papier (liner) tegen de toppen aangedrukt. Voor de productie van dubbelzijdig, dubbel-dubbel of driedubbel golfkarton worden op een lijmmachine één, twee of drie banen golfkarton verlijmd op een liner. Daarna wordt het golfkarton afgewerkt: rillen, snijden en afkappen. Lees meer over de productie van papier en (massief) karton.
 

Golfkarton kopen?

De Dozenhal verkoop vele maten en soorten dozen, gemaakt van golfkarton.
Bekijk onze collectie.

Delen