Ga naar content
Dozenhal B.V. Cijfer: 8.8
282 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Golfkartonsoorten: van A tot N

Golfkarton soorten

K-golf

Heeft u zeer zware producten te verpakken en te vervoeren? Dan is K-golf eventueel een optie. K-golf komt veel voor bij zeer zware industriële verpakkingen en wordt vaak toegepast op drievoudige golf in combinatie met de A- en C-golf.

A-golf

U zult de A-golf nog vooral aantreffen in combinatie met golftypes K en C. Want in Europa wordt dit type golfkarton nog maar weinig gebruikt. Dat komt omdat de A-golf weliswaar stootbestendig en veerkrachtig is, maar ook duur. Dit laatste vanwege de hoge golffactor (de verhouding tussen de hoogte en de lengte van de golf). De C-golf is hiervoor in de plaats gekomen.

C-karton

Zoals gezegd: de C-golf wordt over het algemeen toepast als vervanging van de A-golf. Dit kartontype is namelijk minder prijzig, maar het heeft wel veel veerkracht. C-karton heeft ongeveer 140 golven per meter (middelgrove golf). In geval van dubbele golf wordt de C-golf meestal gecombineerd met de B-golf. Dit is de meest gebruikte combinatie voor dubbele golf.

B-golf

De B-golf heeft een goede kantstuikwaarde. Een ingewikkelde term die aangeeft dat dit karton is berekend op verticale belastingen: stapeldruk en zwaartekracht. De bedrukbaarheid van B-golf is redelijk; beter dan A- en C-golf. B-golfkarton heeft circa 160 golven per meter. Dat heet: een fijne golf.

E-golf

Koopt u een tv? Dan is de kans heel groot dat de doos die eromheen zit is gemaakt van E-golf. De E-golf is een vrij nieuw type golfkarton dat veelal wordt toegepast als alternatief voor massiefkarton. De E-golf heeft circa 300 golven per meter en een hoogte van circa 1,2 mm. Daarmee is E-golf heel geschikt als enkelstuksverpakking van dure producten. Niet alleen vanwege de sterkte, maar ook omdat E-golf heel fraai met offsetdruk is te bedrukken met logo, afbeelding en tekst. Lees meer over dozen bedrukken.

F-golf

F-karton heeft liefst 600 golven per meter. Dat heet in de kartonwereld: microgolf. Het karton heeft slechts een golfhoogte van circa 0,8 mm (ter vergelijking: K-golf heeft een golfhoogte van liefst 6 mm). Dat maakt het karton heel geschikt als kleinverpakking voor bijvoorbeeld luxeproducten als parfum. Want F-karton is nóg beter te bedrukken dan E-golf.

N-golf

Het golfkarton-alfabet eindigt bij de letter ‘N’. N-golf lijkt op G-golf. Het enige verschil is, dat N-golf wordt gemaakt door een andere fabrikant.

Dubbelzijdig golfkarton

Al deze typen golfkarton kunnen onderling worden gecombineerd tot dubbelzijdig golfkarton (twee dekbanen, één golfbaan), dubbeldubbel golfkarton (drie vlakke papierbanen, twee golfbanen) en zelfs triple-wall golfkarton (drie lagen enkelzijdig golfkarton met deklaag en waarbij de middelste laag enkelzijdig golfkarton 90 graden is gedraaid). Je hebt bijvoorbeeld de combinaties B-golf met C-golf, E-golf met C-golf E-golf met B-golf. Maar ook: C-golf met een C-golf en B-golf met B-golf. Kortom, best ingewikkelde materie. Net als de constructies van het golfkarton zelf.
 
Gelukkig hoeft u dit niet uit uw hoofd te leren; dat hebben wij al voor u gedaan. Wij helpen en adviseren u graag bij al uw vraagstukken over golfkarton.
 

Golfkartonnen dozen kopen bij Dozenhal

Bij de Dozenhal koopt u de golfkartonnen dozen die u nodig heeft voor uw producten.
Bekijk ons assortiment kartonnen dozen

Delen