Ga naar content
Van de Velde Packaging Dozenhal Cijfer: 8.8
291 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Massief karton: zo wordt het gemaakt

Wat is massief karton?

Massief karton nodig? De Dozenhal levert massieve kartonnen platen die u kunt gebruiken als tussenlegvel, onderlegvel of afdekvel, met name bij palletvervoer. Maar hoe wordt massief karton eigenlijk gemaakt?  

Massief karton wordt gemaakt van cellulosevezels. Deze vezels worden voornamelijk gewonnen uit houtpulp, gerecycled papier en karton. Wist je dat de kwaliteit van de vezels invloed heeft op de sterkte en duurzaamheid van het eindproduct?

Daarnaast is massief karton (ook wel solid board genoemd) is samengesteld uit meerdere lagen papier: 3 tot 6 lagen. Het gaat om gerecycled papier. Massief karton is dus heel milieuvriendelijk. En net als golfkarton is massief karton volledig recyclebaar. Het gewicht van massief karton hangt af van het aantal lagen én van de afwerking. Het lichtste massief karton weegt 500 g/m², het zwaarste 1200 g/m².

Op de kartonmachine

Massief karton wordt gemaakt op een kartonmachine. Deze machine perst de lagen nat papier op elkaar. Dit heet: koetsen. Afhankelijk van de toepassing voorziet de machine het karton aan de boven- en onderkant van een vochtwerende papierlaag. Massief karton kan vochtwerend zijn, of zelfs waterdicht. Het karton wordt hiertoe afgewerkt met een Polyethylene (PE) coating. Het karton rolt als platen uit de kartonmachine. Deze platen worden vervolgens op de stansmachine gestanst, gerild en gevouwen.

Eigenschappen van massief karton

Massief karton is niet alleen milieuvriendelijk en vochtbestendig, maar ook heel sterk. Het is stoot- en scheurvast, zelfs in vochtige omgevingen en bij grote temperatuurschommelingen. Daardoor biedt massief karton veel stabiliteit en bescherming. Massief karton is onder meer heel geschikt voor het verzenden van producten zoals bloemen, vlees, vis en groenten.

Duurzaamheid en recycling

Van de productie tot de verwijdering, het leven van karton is een model van duurzaamheid. Het begint als een boom, wordt verwerkt tot karton, en kan vervolgens worden gerecycled en hergebruikt. Oud karton kan worden ingezameld en gerecycled om nieuwe kartonnen producten te maken. Dit proces helpt om het gebruik van nieuwe grondstoffen te verminderen en draagt bij aan de duurzaamheid van de industrie

Massief karton kopen bij de Dozenhal 

Bij de Dozenhal kunt u terecht voor tussenlegvellen, onderlegvellen en afdekvellen van massief karton. Bedoeld om producten stabiel op een pallet te stapelen. Wij leveren massieve platen van minimaal 13 x 13 tot maximaal 112 x 142 cm. Desgewenst snijden we deze platen op maat.
Delen