26 jul 2016

Massief karton: zo wordt het gemaakt

Massief karton nodig? De Dozenhal levert massieve kartonnen platen die u kunt gebruiken als tussenlegvel, onderlegvel of afdekvel, met name bij palletvervoer. Maar hoe wordt massief karton eigenlijk gemaakt?  

Massief karton: zo wordt het gemaakt

Massief karton nodig? De Dozenhal levert massieve kartonnen platen die u kunt gebruiken als tussenlegvel, onderlegvel of afdekvel, met name bij palletvervoer. Maar hoe wordt massief karton eigenlijk gemaakt?  
 
Massief karton (ook wel solid board genoemd) is samengesteld uit meerdere lagen papier: 3 tot 6 lagen. Het gaat om gerecycled papier. Massief karton is dus heel milieuvriendelijk. En net als golfkarton is massief karton volledig recyclebaar. Het gewicht van massief karton hangt af van het aantal lagen én van de afwerking. Het lichtste massief karton weegt 500 g/m², het zwaarste 1200 g/m².
 

Op de kartonmachine

Massief karton wordt gemaakt op een kartonmachine. Deze machine perst de lagen nat papier op elkaar. Dit heet: koetsen. Afhankelijk van de toepassing voorziet de machine het karton aan de boven- en onderkant van een vochtwerende papierlaag. Massief karton kan vochtwerend zijn, of zelfs waterdicht. Het karton wordt hiertoe afgewerkt met een Polyethylene (PE) coating. Het karton rolt als platen uit de kartonmachine. Deze platen worden vervolgens op de stansmachine gestanst, gerild en gevouwen.
 

Eigenschappen van massief karton

Massief karton is niet alleen milieuvriendelijk en vochtbestendig, maar ook heel sterk. Het is stoot- en scheurvast, zelfs in vochtige omgevingen en bij grote temperatuurschommelingen. Daardoor biedt massief karton veel stabiliteit en bescherming. Massief karton is onder meer heel geschikt voor het verzenden van producten zoals bloemen, vlees, vis en groenten.
 

Massief karton kopen bij de Dozenhal 

Bij de Dozenhal kunt u terecht voor tussenlegvellen, onderlegvellen en afdekvellen van massief karton. Bedoeld om producten stabiel op een pallet te stapelen. Wij leveren massieve platen van minimaal 13 x 13 tot maximaal 112 x 142 cm. Desgewenst snijden we deze platen op maat.