Ga naar content
Van de Velde Packaging Dozenhal Cijfer: 8.8
292 klanten geven ons een 8.8
bij Kiyoh
Account
Geen items gevonden
Terug naar overzicht

Hoe wordt papier en karton gemaakt?

Productie en recyclen van karton

De productie van massief karton komt in grote lijnen overeen met die van papier, maar de productie van golfkarton is een ander verhaal. Lees hier alles over de productie van karton. 

Karton: het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal

Allereerst nuttig om te weten: karton is het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal. Liefst 85% van het karton op de Nederlandse markt is gemaakt van gerecycled papier. De productie van kartonnen dozen begint dus vrijwel altijd met het recyclen van oud papier. Karton is een dik, stevig papierachtig materiaal, gemaakt van verpulverde cellulosevezels. Het is sterker en duurzamer dan normaal papier en wordt vaak gebruikt voor het maken van dozen, verpakkingen, en andere stevige voorwerpen.

Het productieproces van kartonnen dozen

Kartonnen dozen beginnen hun leven als bomen. Deze bomen worden geoogst en omgezet in pulp, dit vervolgens wordt gebruikt om papier en karton te maken. In het productieproces wordt de nadruk gelegd op het gebruik van gerecycleerd papier en hernieuwbare energie, waardoor karton een bijzonder milieuvriendelijke keuze is. Door te kiezen voor karton, kiest u voor een product dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen en dat bijdraagt aan een groenere toekomst.

Recyclen van oud papier

De papierfabriek lost het oud papier op in water. De papiervezels komen los van elkaar en zo ontstaat pulp, een mengeling van houtvezels en water. Eventuele vervuiling – zoals nietjes en plakband – wordt uit de pulp gezeefd. Als dat nodig is voor het eindproduct, wordt ook de drukinkt verwijderd. En desgewenst kan de vezelpulp ook nog wit worden gemaakt.

Papier en karton maken

De pulp (99% water, 1% papiervezel) wordt vervolgens op een snel ronddraaiende zeef gespoten. Het is belangrijk dat de pulp zo egaal mogelijk op de zeef komt. Door middel van het zeven wordt het water afgevoerd. Wat achterblijft is een mooi egaal papieroppervlak. Dit proces heet: bladvorming. Vervolgens worden de papiervezels geperst tussen twee walsen. Dit vermindert het watergehalte nog verder. Daarna wordt het papier (of het karton) gedroogd. Door dit proces verdampt het water. Het eindproduct is gereed. Het papier bestaat nog maar voor 6% uit water, massief karton bevat 10% water.

Verschil tussen papier en karton maken?

Massief karton wordt gemaakt op een kartonmachine. Zo’n machine heeft een langer drooggedeelte dan een papiermachine. Elke zeef maakt een laagje papier. Vervolgens worden de diverse lagen papier op elkaar geperst. Eventueel komt aan de boven- en onderkant een laag papier met vochtwerende eigenschappen. Voor nog betere vochtwerendheid zorgt een Polyethylene (PE) coating. Er bestaat zelfs waterdicht massief karton. 

En hoe zit het met golfkarton?

Golfkarton is samengesteld uit een of meer lagen golfkarton, in combinatie met een of meer lagen vlak papier. De productie van golfkarton verloopt dan ook anders dan van massief papier. Veruit de meeste dozen worden gemaakt van golfkarton. Lees meer over de verschillen tussen golfkarton en massief karton

Delen